Skrivkramp? – Här kommer fem inspirationstips

skrivkramp

Skrivblockering, inte skrivkramp

Skrivblockering. Fatta vilket tråkigt ord. Egentligen är det så som vi borde nämna det som vi så ofta felaktigt kallar för skrivkramp.

Alltså när vi som skribenter tillfälligt förlorar författarförmågan. När det låser sig och man inte får fram ett enda vettigt ord. Det händer alla. Handen på hjärtat, hur många gånger har du inte skrivit några rader, bara för att sekunderna senare radera allt och börja om igen? Och igen.

Det här är lite av ett I-landsproblem, och ett problem som många hanterar på olika sätt. Att få igång den inre kreativiteten och sedan känna hur orden väller fram likt en lavin efter en skrivblockering är en skön känsla. Det bästa är att den här typen av litterära laviner ofta är ganska lätta att lösa ut.

Fem inledningar som kan hjälpa

Beroende på vilken typ av text det handlar om så finns det ju olika upplägg. Några av dessa är vanligt återkommande inspirationsfraser när det gäller artikel- och textuppslag, ofta i dagstidningar och magasin:

Hallå där…

Fem snabba tips…

Visste du att…

Så löser du problemet med…

Har du tänkt på…

Dessa passar ofta utmärkt som inledningar som kan lägga grunden till ditt nästa litterärt mästerliga inlägg. Funkar det inte ändå? Var inte orolig, världen går inte under för det. Det finns mer hjälp att få.

Använd INTE järn, arsenik och kallvattenkurer

I uppslagsverket Nordisk Familjebok från 1917 fanns några tips på hur man kan få bort skrivkrampen. Vi rekommenderar dock inte något av dessa. Faktum är att de känns mer som något tagit ur en träskversion av Game Of Thrones:

kallvattenkur (halfbad, afrifningar o. s. v.) eller ljumma lokala armbad och medikamentösa tonika, såsom järn, arsenik o. d“.

Promenader, kaffe, Leksandströjor och prokrastinering

Här på Kreativ Kraft är vi varken immuna eller vaccinerade mot skrivblockeringsrelaterade symtom. Alla är vi olika och vi har alla våra knep för att komma tillbaka till den kreativa zonen.

Johan tar gärna en kort promenad på stan. Ofta till Pressbyrån på Trädgårdstorget och får samtidigt lite frisk luft. Han kommer troligtvis även ut någon hundring fattigare fast med ett flashigt magasin under armen.

Fredrik tar på sig sin Leksandströja, går bort till kaffeapparaten och knappar sig fram till den perfekta koppen av starkt kaffe. Väl tillbaka vid tangentbordet efter ett kort break brukar inspirationen komma tillbaka. Funkar det inte ändå så finns det ju alltid den friska sortens prokrastinering att ta till som den sista utvägen. Att sova på saken och hoppas på en lyckad morgondag, det brukar fungera det också.

Michael får litterärt flow efter alla möten som han är med på. Eller också när han drömt sig bort till sitt garage med sina älskade Alfor en stund.

Om inte det fungerar brukar vi alla gå in till kollegorna på Olika Förlag några meter bort och babbla lite med Marie eller Leo.

Den riktiga versionen är även en arbetsskada

Ps: Skrivkramp, alltså den riktiga arbetsskadan kallas även mogigrafi eller skrivarsjuka. Mogigrafi är sedan 1830 klassad som en arbetsskada, och ansågs bero på den då nya stålpennan. Se där, nu lärde du dig ett nytt ord som du kan prata om på släktmiddagar och andra sociala event. Eller inte. Skrivkramp är enligt Wiki en typ av arbetsskada som yttrar sig som muskelkramp eller spasmer i hand och fingrar efter långvarigt skrivande med penna eller till exempel pianospel. Fenomenet, som är besläktat med musarm och tennisarmbåge kan även åtföljas av smärta.