Instagram – Storleken har betydelse (hmm…)

Som du vet är Instagram perfekt om du vill dela och posta bilder och videosnuttar. Här finns tre olika bildformat att använda. Stående, fyrkantiga och liggande bilder, eller portrait, square eller landscape som det heter på utrikiska. I Instagrams barndom var alla bilder fyrkantiga. Så är det inte längre. Vi ska snart gå in lite på varför.

Motiv och bildformat på Instagram

InstagramMotivet är så klart centralt. En bild säger ju mer än tusen ord. Där fick jag in den gamla klyschan också. Formatet är också viktigt att ha i åtanke. Vissa bilder blir klockrena liggande, andra passar bra som fyrkantiga. Har du tagit ett fint porträtt eller en helkroppsbild kan det bli fantastiskt i stående format.

Större bilder = ökat engagemang på Instagram

DashHudson gjorde en analys av mängder av bilddata och kom tillsammans med andra undersökningar fram till följande:

En bild som visas i stående format engagerar 13% MER än en fyrkantig. En bild i liggande format får generellt sett nio procent MINDRE engagemang jämfört med en fyrkantig bild. 13% ökning får kanske inte ditt konto att erövra världen, men det kan vara bra att veta och ge dig inspiration. Förklaringen är såklart att de flesta tittar på Instagram i sin mobil, det vill säga i ståendes format.

Inga jätteökningar men många bäckar små…

Du bör dock inte stirra dig totalt blind på siffrorna ovan. Se dem inte som ett faktum, utan mer som ett vettigt tips att använda när du fotar och redigerar dina alster. Kan du balansera din kreativitet och skapa innehåll som sticker ut och som tar plats är du på rätt väg. Oavsett om du är ett företag eller en privatperson.

Mät dig inte med de största

instagramstorlek, stående bild, porscheSärskilt större företag och influencers har så gott som alltid spetskompetenser till förfogande inom sociala medier. Lägg därmed till ett flertal mycket detaljerade strategier. Därför bör du verkligen inte jämföra dig med konton som har miljontals följare och som hållit på i åratal. Däremot är det ofta inspirerande att se hur de bygger upp sina varumärken. Störst i Sverige på Instagram? Japp, det är utan tvekan Zlatan.

Hitta dina inspiratörer och var realistisk

Johan, vår copywriter och hobbyfotograf fotar huvudsakligen fräsiga sportbilar på fritiden. Till detta ändamål passar det liggande bildformatet ofta perfekt. Trots att det inte är superoptimalt sett till rent engagemang.

Det finns dock proffs som inspirerar och gör det mesta rätt. Skickliga och ”formatkreativa” fotografer som använder grym utrustning när de arbetar med blytunga kunder. Till exempel Aston Parrott och Porsche.

Stående bilder – matälskarnas favoritformat?

Matkonton som Best International Food, HopeMalin, Jamie Oliver och Jonas Cramby postar extremt ofta stående bilder. Man förstår verkligen varför när man ser stora bilder på kulinariska skapelser som får det att vattnas i munnen. Särskilt när bilderna allt som oftast innehåller fantastiskt färgglada maträtter.

Dessutom äter vi ju också med ögonen, det vet vi ju om. Alltså har de bästa matkontona en görmåga att få oss läsare både hungriga och inspirerade. Du hittar länkarna till dessa synnerligen skickliga inspiratörer längre ner på sidan. Med andra ord, varför inte testa och ta lite goa bilder på din nästa middag?

Det är DU som bestämmer över DITT konto på Instagram

Hur som helst, du bör dock ha i åtanke att din nyss tagna bild är det viktigaste, och att det är du som är chef över den. Så kör hårt, våga ta ut svängarna och ha roligt.

Här finns källan och här kommer direktlänkar till de fräsiga konton som vi använt som exempel i texten. @franslanting @porsche @best_internationalfood @hopemalin @jamieoliver @jonascramby

Visst behöver du en dos Kreativ Kraft?

Slutligen, är det något vi kan hjälpa dig med? Du kanske behöver hjälp med att hitta rätt i den digitala djungeln, en strategi, en ny hemsida eller material som håller din sida och dina sociala medier vid liv? Är din hemsida inte optimerad för mobila plattformar eller saknar de rätta funktionerna? Laddar den långsamt eller ser konstig ut på din platta eller mobil?

Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig.

[kkiv_contact_popup form_id=1128 modal_title=”Kontakta oss” button_text=”Hur kan vi hjälpa dig?”]

Vi finns på Torggatan 6 mitt i Linköping.

Våra tjänster hittar du här. Är du nyfiken om oss och vad vi gör? Besök vår portfolio eller följ oss på Facebook eller på LinkedIn.