Tillgänglig och inkluderande kommunikation

Har du sett på din text utifrån ett inkluderande perspektiv? Att tänka på att skriva tillgängligt och inkluderande kanske inte är det första eller största kriteriet när du producerar din text men inkluderande kommunikation kan absolut vara ett nyttigt perspektiv att ha i åtanke när du återvänder till texten för bearbetning.

Kommunikation och tillgänglighet

Först och främst är det viktigt att veta att det är skillnad på tillgänglig och inkluderande kommunikation. Tillgänglighet handlar om att få ut informationen på ett så bra och lättförståeligt sätt som möjligt. En text som ska läsas av en stor målgrupp blir svårare att målgruppsanpassa och det beror på att målgruppen är så stor och ofta har väldigt olika kriterier för att kunna ta till sig en text. För att öka chansen för att så många som möjligt ska kunna förstå din text kan du tänka på följande;

Använd enkla ord. Svåra ord bidrar bara till att din text blir svår att förstå och att ditt budskap kommer gå förlorat.

Skriv bildtexter. Jajamen, bilderna i texten bör ha bildtexter. En förklaring till vad bilderna har för koppling till texten underlättar för den som läser.

Motivera eventuella länkar. Förklara varför de finns med i texten och vart de leder.

En tillgänglig text innebär också att den kan läsas av alla, oavsett förutsättning. En synskadad person ska kunna ta del av texten genom syntolkning, en döv person ska kunna förstå innebörden och om din text ligger på en hemsida ska den finnas tillgänglig oavsett hinder.

Inkluderande kommunikation

Med inkludering menar man att alla har rätt att synas, oavsett vilket sammanhang som gäller. Genom att kommunicera inkluderande bidrar man till att inte stärka de normer som finns. Men inkludering handlar inte bara om att få synas utan också om hur man syns. I en text som handlar om rullstolar räcker det givetvis inte med en ackompanjerande bild på en person i rullstol. En rullstolsburen person kan exempelvis intervjuas för texten och utgöra huvuddelen. På så sätt ser man till att inkludera på rätt sätt. Om du känner att inkludering känns svårt finns det tre tips du kan tänka på när du skriver din text.

Tänk kritiskt, utmana normen och påminn dig själv

Tänk kritiskt. En bra text att börja med är din egen. Glöm inte heller att fundera över de bilder som hör till texten.

Utmana normen. Det ultimata är att inte anta att den eller de du vill kommunicera med tillhör normen. Om du kastar den fördomen får du genast en mer inkluderande text.

Påminn dig själv. Att ständigt kommunicera inkluderande kan vara svårt och är man bekväm av sig är det lätt att man glömmer bort det och begår gamla misstag. Gör därför en liten checklista som du kan använda som hjälp när du kollar ditt färdiga arbete!

Vi hoppas att den här guiden har förtydligat vad det innebär att tänka tillgänglighet och inkludering inom kommunikation. Testa gärna att skapa några nya texter eller piffa till dina befintliga i den mån det känns bra. Då kommer din sida att bli tydligare och mer inkluderande. Lycka till med dina alster!

Hur som helst, tycker du att det här med inkluderande kommunikation verkar jättesvårt och jobbigt? Det finns hjälp att få. Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig på traven. Här kan du läsa mer om våra tjänster.

Nyfiken på några av våra kundkonton? Kolla till exempel in Qlean Scandinavia (som vi även skapat hemsidan till) på insta, Meta och LinkedIn. Där våra inlägg skapar buzz och genererar konverteringar.