En crasch course i rättstavning

Nu är det blivit dags för lite gammal hederlig rättstavning. Du hade kanske stenkoll på just detta förr i tiden eller så lärde du dig kanske aldrig riktigt vad det var som gällde? Frukta icke! Även om talspråket dominerar finns det enkla minnesregler du kan använda dig av så att det du skriver blir rätt. Nedan går vi igenom några viktiga minnestips och fastställda regler.

Rättstavning 101 – De eller dem

Här är den gyllene regeln att byta ut de eller dem mot andra ord, för att se vad som funkar och vad som låter knas. De byts ut mot ‘jag’ och dem byts ut mot ‘mig’. När du sedan byter ut de/dem mot jag eller mig hör du ganska snabbt vad det är som stämmer.

Exempel: De/dem gick till restaurangen.

Test:

Jag gick till restaurangen.

Mig gick till restaurangen.

Ni hör själva, i det här fallet är det ordet de som är korrekt eftersom alternativet med ‘jag’ låter bäst. Inte så svårt eller?

Var eller vart?

Vi går vidare med ett annat vanligt problem, när ska jag använda var och när ska jag använda vart? Det finns givetvis en smart minnesregel att applicera här med. Den lyder som följande:

Exempel:

Var: om du kan besvara frågan med här eller där

Vart: om du kan besvara frågan med hit eller dit

Frågor om var kan alltså formuleras som var har jag parkerat bilen, var har du köpt din tröja, var är mamma och liknande.

Frågor om vart formuleras som vart åkte bilen, vart lade jag tröjan eller vart är mamma på väg.

Som en sammanfattning kan man försöka komma ihåg att var handlar om plats, läge eller position, medan vart handlar om riktning eller rörelse.

Siffror och datum

Att skriva siffror och datum på ett korrekt sätt är inte alltid det lättaste. Ofta råder det olika rön beroende på om man skriver utifrån ett internationellt eller ett nationellt perspektiv. Nu ska vi dela med oss av några regler (och givetvis också utav några härliga undantag) så att du hädanefter gör rätt!

Siffror i löpande text

I löpande text skriver man talen ett till tolv (1–12) med bokstäver. Från 13 och uppåt skriver man talet i siffror. Det grundar sig i att man vill ha en text med hög läsbarhet och att allt för höga tal blir svåra att läsa när de skrivs i bokstäver. Det blir både kortare och lättare för ögonen att titta på.

Men det finns givetvis undantag, precis som vi nämnde ovan. Ibland frångår man reglerna eftersom det inte tilltalar ögat och därmed blir svårare att läsa. Vi skriver då förslagsvis inte tolv-30 utan 12–30.

Undantagen gäller också när talen blir åt det större hållet. Tal som slutar på nollor brukar i stället skrivas med bokstäver. Det blir återigen en fråga om vad som blir lätt för ögat att läsa. Att säga att det bor 7,8 miljarder personer på jordklotet är betydligt lättare att ta in än alla de nollor som hade krävts.

Datum och tid – med rättstavning undviks många missförstånd

Att skriva ut datum borde vara lätt som en plätt men sanningen är att vi inte riktigt gör på samma sätt. I Sverige och resten av Europa börjar vi med dagen medan USA börjar med månaden. Många har nog känt förvirringen när de snubblat på ett datum och inte riktigt fått rätsida på det. Nu reder vi ut det en gång för alla!

Löpande text: 8 december 2022.

I formella sammanhang som tex protokoll:  2022-12-08 och 8.12.2022.

Inom EU följer man samma upplägg som standard: 2022-12-08 eller 8.12.2022.

USA följer i stället ordningen månad-dag-år eftersom det var så man skrev på den tiden då USA var en brittisk koloni. Det skrivs alltså så här: 12-8-22.

Hur är det med tiden då? Här kan det också råda delade meningar beroende på vem du frågar men faktum är att det går bra att göra lite som man känner för. Huvudregeln är att timmar ska skiljas från minuter. Om du sedan väljer att göra det med punkt, 11.04, eller med kolon, 11:04, spelar inte så stor roll.

Rättstavning är viktigt och ökar läsbarheten markant

Och det var den snabba genomgången av tre enkla knep som snabbt ökar läsbarheten i din text. Man kan fundera på varför det är viktigt att man inte skriver vart där det ska stå var och vad det egentligen spelar för roll att man skriver rätt på de och dem när det knappt är någon skillnad rent talspråkligt. Den korta förklaringen är att allt för många stavfel blir ett störningsmoment som gör det svårt för läsaren att ta till sig texten. Att stava rätt är alltså att göra sig själv en stor tjänst; stavar du rätt får du lön för mödan och din text blir läst!

Förresten, vi kunde inte hålla oss och var tvungna att lägga in den här länken med de mest felstavade orden… Och du, tänk på att det alltid inte är helt lätt med stavning och grammatik. Det blir fel ibland, inte minst när man skapar massor av texter till olika kanaler. Men, det är bara att göra sitt bästa och

Behöver du hjälp med texter, rättstavning, budskap, hemsidor, grafiska profiler och digitala strategier? Spana in våra tjänster, och hör sedan av dig till oss genom det här formuläret.